dijous, 6 de març del 2008

Jocs tradicionals tarragoníns

Coneixes jocs tradicionals tarragonins?
NOM: L’òs
MATERIAL: un òs del genoll de corder
DESCRIPCIÓ: es col.locaven tots el jugadors formant un cercle. Tenien un òs d’un genoll que té 4 cares. Per torns el tiraven. Depenen de la cara on caigués tenies que fer una cosa o un altre.
1.Eres el jefe
2.Eres l’executant
3.Eres l’executor
4.No pasava res.
Si eres el jefe m’anaves a l’executant el que tenia que fer. Sovint et pegaven amb el cinturó, llavors aquesta tasca era realitzada per l’executor. Aquest joc no tenia fi. Les funcions anaven variant segons s’anava llençant l’òs.

NOM: Pitili
MATERIAL: dues pedres i dos pals (un d’un palmell i mig i l’altre més gran)
DESCRIPCIÓ: és semblant al bélit. Primerament es feien dos equips, després es feia un cercle d’un metre de diàmetre. Dins d’aquesta es col.locava les dues pedres i el pal petit (el pal damunt de les dues pedres). Mitjançant l’altre que era més llarg, s’aixecava el petit i un cop a l’aire es picava cap endavant. Es tenien tres tirades que s’anomenaven pitili1, pitili2 o pitili3. En cada tirada tenies 3 oportunitats perquè el palet que estava al terra s’aixequés. Si no l’aixecaves pasava el torn al teu company d’equip i tu quedaves eliminat. Un cop finalitzat els tres pitilis es deia la distància de pals amb que picaven desde cercle fins al palet colocat al terra. Si l’equip que esperava s’ho creia, es sumaven els punts; sino s’ho creien es comprovava. Si l’equip que llençava tenia raó es duplicaven els punts, sino era així l’altre equip se’ls quedava. Aixi fins que tots llencecin. L’equip guanyador era aquell que arribava abans als punts pre-establerts primerament o simplement el que deia més punts.

NOM: “Patacons”
MATERIAL: capses de mistos
DESCRIPCIÓ: S’agafaven capses mistos i es retallaven la part on hi apareixia el dibuix creant d’aquesta manera una espècie de cromo. Un cop tenien els cromos anaven posaven un a un a la paret i per torns els tiraven. Si el “cromo” tocava o es sobreposava a algun/s dels que estaven al terra te’ls quedaves, llavors tirava un altre. El vencedor era qui obtenia el major número de “cromos”.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, el meu nom es miquel i aquestos jocs tradicionals encara cuan jo era petit s'hi jugava, encara que desde fa no gaire mes de 10 anys ja s'han perdut. Del que m'he adonat es que inclus amb la distancia i la poca comunicacio que hi havia fa anys (50 o 60) els jocs eren els mateixos ja fos a tarragona com a Reus o un mes apartat com Cornudella de Montsant, doncs alli els jocs eren basicament iguals com pot esser el pitili o els patacons encara que amb regles o normes algo diferents.
I be, tant com tradicionals de Tarragona, no ho son, pero no hauriem d'oblidar que alli on fossis o l'epoca que visquessis, el futbol o el seguir una pilota tant si la mateixa fos de roba com de cuiro, caniques o simplement el fet i amagar, tot son jocs als que molts de nosaltres encara hi hem jugat fossim d'on fossim. Salutacions

Janaina Minelli de Oliveira ha dit...

Muy bien chi@s, las nuevas tecnologías al servicio de la tradición :)